Békák ()

 

BARNA VARANGY Bufo bufo

 

Előfordulása:

A barna varangy Európában szinte mindenütt.

Kinézete:

A hím legfeljebb 7 centiméter hosszú és 10-50 gramm testtömegű, a nőstény legfeljebb 13 centiméter hosszú és 50-120 grammot nyom. Az állat általában túlnyomórészt barna színű, szürkés vagy feketés foltokkal. A háton és a mellen található mirigyekben két különböző mérgező váladék termelődik, amelyek elriasztják egyes ellenségeit. Mellső lábával kapja el zsákmányát; párzáskor a hím ezzel karolja át a nőstényt. Úszóhártyával rendelkező hátsó lába nagyobb és erősebb, a meghajtást szolgálja. Egy átlátszó, védő „harmadik szemhéj”, a pislogó hártya segítségével a béka a víz alatt is lát. A száj elülső részében található ízület révén a béka akár 10 centiméter hosszúra is megnövő, ragadós, rózsaszínű nyelvét képes lasszószerűen előre- és visszalendíteni. Ezt a reflexszerű mozgást minden tárgy kiváltja, amelynek nagysága körülbelül megegyezik a zsákmány nagyságával.

Életmódja:

Az állat magányos. Tápláléka különböző gerinctelen állatokból áll. A barna varangy 30-40 évig is élhet.

Szaporodás:

A hím 4-5, a nőstény 3-4 éves korban éri el az ivarérettséget. A párzási időszak március-április között van. A nőstény 3000, -12000 petét rak, de csak 2-3 petéből válik ivarérett varangy. A lárvaállapot körülbelül 12 hétig tart.

 

 

ZÖLD VARANGY  Bufo viridis

 

Előfordulása:

Közép és Kelet-Európában. Nedves rétek, száraz hegyoldalak, kertek és bányák lakója.

Kinézete:

Testhossza 10 centiméter körüli. Hátoldala világos, szürkés alapon sötétzöld foltokkal, amelyet piros pontok tarkíthatnak. A has oldala világos, szürke márványozott mintával.

Életmódja:

Tápláléka rovarokból áll, melyre éjszaka vadászik, szinte minden mozgó állatra ráveti magát ami fele akkora, mint ő. Leginkább abban különbözik a többi kétéltűektől, hogy nagymértékben képes alkalmazkodni környezetéhez, legyen az akár száraz, nedves stb. Az emberektől se fél olyan mértékben, mint a többi kétéltű. Ha szerencsénk van, még a kisebb városokban is összefuthatunk velünk éjjelenként, miközben utcai lámpák fényénél kitartóan vadásznak különféle rovarokra.

Szaporodás:

Május elején-közepén párzik. A nőstény akár 10 000 petét is rakhat, melyek átmérője 1,5 milliméter. Az ebihalak 3-4 nap elteltével fejlődnek ki. Általában 2-3 hónap múlva alakulnak át.

 

 

Publikációm saját szerkesztésűek. Az írásom többsége a saját tapasztalatból és tanulmányaimból van merítve, a maradék külföldi oldalról lett lefordítva és a közzététele a tulajdonos beleegyezésével történt meg, Írásom CSAK oktatás céljából és NEM kereskedelmi célból szabadon másolható a forrás megjelölésével. Egyéb információért kérem írjon és szívesen válaszolok. A lap szerkesztője

Gáspár János.

 

tovább