Széncinege (Parus major)

 

Előfordulása:

A széncinege alapvetően eurázsiai madárfaj. Gyakorlatilag egész Európa területén találkozhatunk vele, de a mediterrán Észak-Afrikában és a Közel-Kelet kevésbé száraz vidékein is megél. Ázsiában Oroszországtól Japánig és Kínától Indiáig hatalmas területen él. Egyedül a különösen hideg és a sivatagos övezeteket kerüli.

Az egész Kárpát-medencében gyakorinak mondható.

Magyarországon az állomány az Északi-középhegységben és a Dél-Dunántúlon a legsűrűbb, és az Alföld délkeleti részén a legritkásabb. Becslések szerint Magyarországon 1 050 000–1 350 000 fészkelő territórium található-

 

Kinézete:

cinke anigifAz igen színpompás kis madár csőre, feje teteje és ezzel összeköttetésben levő torokfoltja fekete, és egy-egy fehér arcfoltot vesznek körbe. A torok feketéje a sárga has közepén egészen a farokig folytatódik, a lábak között a hímek esetében jelentősen kiszélesedik. A hát zöldes színű, a szárnyak és a farok némileg sötétebb. A szárnyakon fehér sáv fut végig.

A Kelet-Ázsiai széncinegék háta zöld, hasuk fakósárga vagy fehér, míg Dél-Ázsiában szürke háttal és fehér hassal tündökölnek.

A hím némileg nagyobb a tojónál, átlagos testtömege 16-22 gramm, míg az utóbbiak 14-20 grammot nyomnak. A széncinege 14 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 22 centiméter.

 

Életmódja:

A „nyitnikék” és „tí-csö” kiáltásairól jól ismert faj mindenevő, bár elsősorban különféle ízeltlábúakkal, hernyókkal, pókokkal, szöcskékkel, poloskákkal táplálkozik, így mezőgazdasági hasznot is hajt. Telente elsősorban magvakat fogyaszt, a madáretetők gyakori vendége. Állandó madár, de a hidegebb időszakban kóborlásra hajlamos táplálékkeresés közben. Ilyenkor akár más madarakkal is csapatokba verődik. A méhest is meglátogatják, mely a kijáraton lévő méheket szedi össze. Kopogtatással felingerlik a méheket.

 

Szaporodás:

A széncinege erdőkben, parkokban, kertekben fészkel különféle faodvakban, de előszeretettel veszi igénybe a mesterséges fészekodúkat is. A mélyedésben igen puha, kényelmes fészeképítményt hoz létre gyökerekből, fűszálakból és mohából, amit szőrszálakból készített bélés tesz teljessé. Fészke körül territoriális, területét énekelve védi a betolakodókkal szemben.

cinke etetes anigifÉvente általában kétszer költ, tavasszal és nyáron. A 6-13 fióka kb. két hét költést követően kel ki, amelyben mindkét szülő felváltva részt vesz. A fészeklakó utódokat szintén a pár mindkét tagja eteti, elsősorban hernyókkal. A kis cinegék 20-22 nap múltán repülnek ki.

 

 

Magyarországon védett!  Eszmei értéke 10000 Ft.

Méhészetben való védekezés: kaptársorra terítsünk le madárhálót, a kaptárkijárót fedjük le bőrlemezzel, és ami a leggyakoribb, etessük olajos magvakkal, de tavaszig NE hagyjuk abba. MEGHÁLÁLJÁK!

 

 

 

 

Publikációm saját szerkesztésűek. Az írásom többsége a saját tapasztalatból és tanulmányaimból van merítve, a maradék külföldi oldalról lett lefordítva és a közzététele a tulajdonos beleegyezésével történt meg, Írásom CSAK oktatás céljából és NEM kereskedelmi célból szabadon másolható a forrás megjelölésével. Egyéb információért kérem írjon és szívesen válaszolok. A lap szerkesztője

Gáspár János.

 

 

vissza  tovább

.